Tygodniowy jadłospis

14 wrzesień 2020

Jadłospis: 21.11.22-25.11.22r

Poniedziałek

21.11.22r

Kalorie( Kcal)

Waga( G)

Alergeny

Rosół z makaronem
(B o.: 18.1g, T: 9.35g, W o.: 27.05g) )

259

250

Seler, gluten, jaja

Ryż z jabłkiem i śmietaną
(B o.: 4.1g, T: 11.98g, W o.: 56.31g)

342

200

Fruktoza, nabiał

Kompot
B o.: 0.88g, T: 0.4g, W o.: 13.4g)

51

200

Wartość energetyczna całego obiadu: 652 Kcal


Wtorek

22.11.22r

Kalorie( Kcal)

Waga( G)

Alergeny

Krem brokułowy z grzankami
(B o.: 5.72g, T: 5.85g, W o.: 19.28g)

142

250

Seler, gluten

Kurczak curry z warzywami i ryżem
(B o.: 28.79g, T: 9.74g, W o.: 53.91g)

408

352

Nabiał

Kompot
(B o.: 0.88g, T: 0.4g, W o.: 13.4g)

51

200

Wartość energetyczna całego obiadu: 601 Kcal

Środa

23.11.22r

Kalorie( Kcal)

Waga( G)

Alergeny

Zupa jarzynowa z ziemniakami
(B o.: 4.02g, T: 2.15g, W o.: 20.03g)

108

250

Seler, nabiał

Naleśniki z serem
(B o.: 25.63g, T: 13.45g, W o.: 60.17g)

462

300

Gluten, nabiał, fruktoza, jaja

Kompot
(B o.: 0.88g, T: 0.4g, W o.: 13.4g)

51

200

Wartość energetyczna całego obiadu: 621 Kcal

Czwartek

24.11.22r

Kalorie(Kcal)

Waga(G)

Alergeny

Krem z pieczarek z grzankami
( B o.: 5.36g, T: 8.17g, W o.: 16.42g)

153

200

Alergeny: seler, nabiał, gluten

Udko z kurczaka z ziemniakami i surówką z kapusty
( B o.: 29.5g, T: 20.81g, W o.: 28.97g)

409

377

Nabiał

Kompot
(B o.: 0.88g, T: 0.4g, W o.: 13.4g)

51

200

Wartość energetyczna całego obiadu: 613Kcal

Piątek

25.11.22r

Kalorie(Kcal)

Waga(G)

Alergeny

Zupa kalafiorowa
(B o.: 5.91g, T: 2.37g, W o.: 39.33g)

193

200

Seler, nabiał

Filet z dorsza z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

(B o.: 24.01g, T: 8.59g, W o.: 51.14g)

367

435

Gluten, nabiał, jaja, ryby

Kompot
(B o.: 0.88g, T: 0.4g, W o.: 13.4g)

51

200

Wartość energetyczna całego obiadu: 611 Kcal

1. Posiłki przygotowywane zgodnie z:

Rozporządzeniem ministra zdrowia z dnia 26 wrzesnia 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznacznych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oswiaty oraz wymagań jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach,


Norm żywienia dla populacji Polskiej z 2017 roku, Instytutu Żywności i żywienia

Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006

Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

2. Posiłki mogą zawierać alergeny (gluten, jaja, nabiał, seler, fruktoza, ryby). Informacje o zawartości alergenów znajdują się pod posiłkiem.

3. Kompot - Może zostać wykonany z innych, sezonowych owoców z zachowaniem podanej gramatury. Do przygotowania komputu uwzględniono jedynie owoce i wodę, bez dodatku cukru.

Dietetyk kliniczny
mgr Izabela Szweda